Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΜΑΧΗ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ



Μάχη στήθος με στήθος φαίνεται ότι δίνουν για την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των πέντε πλέον πρόσφατων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, είτε θα δημοσιευτούν στις Κυριακάτικες εφημερίδες.


Rass
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Rass για λογαριασμό της εφημερίδας Metro Weekend, στη Βουλή θα μπουν και πάλι επτά κόμματα. Πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,7%, ενώ ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 20,2% και το ΠΑΣΟΚ με 11,7%. Πτώση σημειώνουν τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι βρίσκονται στο 7,35% και ακολουθεί, η Δημοκρατική Αριστερά με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,55% και η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 3,7%. Εκτός Βουλής μένουν και πάλι Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5%, Δημιουργία Ξανά με 2%, ΛΑ.Ο.Σ. με 1,9%, καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,3%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 10,9%, άλλο κόμμα υποστηρίζει ότι θα ψηφίσει το 3,3%, ενώ τα άκυρα/λευκά, ανέρχονται σε 1,8%.

Metron Analysis
Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ δίνει και η δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του Protagon.gr. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση, στη Βουλή μπαίνουν τα ίδια επτά κόμματα. Πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,8%, ακολουθεί η ΝΔ με 19,7% και τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 14,4%. Από εκεί και πέρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λαμβάνουν 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,2%, το ΚΚΕ 4,8% και η Χρυσή Αυγή 4%. Εκτός Βουλής μένει και πάλι η Δημιουργία Ξανά με 2,3%, καθώς και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,5%. Άλλο κόμμα λέει ότι θα ψηφίσει το 3,6%, άκυρο-λευκό το 1%. Το 4,6% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, ένα ποσοστό 2,5% αρνείται να απαντήσει, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 9%.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν παρατίθενται ποσοστά για τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και για τους Οικολόγους Πράσινους.
Με αναγωγή στα έγκυρα, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,1% και ακολουθούν: ΝΔ με 23,8%, ΠΑΣΟΚ με 17,4%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 7,8%, ΚΚΕ με 5,8%, Δημοκρατική Αριστερά με 6,3% και Χρυσή Αυγή με 4,8%.
Στα άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης, πρώτος στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 17%. Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 16%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 12%, ο Φώτης Κουβέλης με 4%, ο Πάνος Καμμένος με 3%, η Αλέκα Παπαρήγα με 2%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επίσης με 2%. Ένα ποσοστό 5% των ερωτηθέντων προτιμά κάποιον άλλο για πρωθυπουργό, κανένας δηλώνει το 27%, ενώ ένα 12% δεν δίνει απάντηση.

Public Issue
Διαφορετικά είναι τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας Καθημερινή. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση αυτή δίνει και πάλι προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με μεγάλο ποσοστό και διαφορά που φτάνει στις 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ που ακολουθεί. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, στη Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα, καθώς το «μαγικό» ποσοστό του 3%, πιάνει και η Δημιουργία Ξανά του Θανάση Τζήμερου!
Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με ποσοστό 28%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 24% και τρίτο είναι το ΠΑΣΟΚ με 15%. Πιο πίσω είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 7%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4,5% και η Δημιουργία Ξανά με 3%.

ΜΡΒ
Το προεκλογικό σκηνικό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τα αποτελέσματα άλλων δύο δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Real News, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι η ΝΔ με 24,4% και ακολουθεί από κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,8%. Το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο αλλά από απόσταση με 14,5% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 6,9%, το ΚΚΕ με 5,9% και η Χρυσή Αυγή με 5,8%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, εκτός Βουλής μένουν οι Οικολόγοι -Πράσινοι με ποσοστό 2,3%, η Δημιουργία ξανά με 1,9%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 1,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,3%, καθώς και η Δράση με 0,8%. Τέλος, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2,2%.

Alco
Τέλος, στη δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στην εκτίμηση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 23,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,4%,το ΠΑΣΟΚ 13,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,3%, η Δημοκρατική Αριστερά 6%, το ΚΚΕ 5,2% και η Χρυσή Αυγή 3,8%. Άλλα κόμματα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,7% και οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 12%. Και πάλι στη Βουλή μπαίνουν επτά κόμματα.
Στα άλλα στοιχεία της έρευνας, το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κυριότερος υπεύθυνος για το ότι δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 15% θεωρεί υπεύθυνο τον Αντώνη Σαμαρά και μόλις 9% τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αρνητικό είναι και το ισοζύγιο για του πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με τη στάση τους και τους χειρισμούς τους από τις εκλογές και μετά. Οι χειρισμοί του Αντώνη Σαμαρά  αντιμετωπίζονται αρνητικά σε ποσοστό 63%, του Αλέξη Τσίπρα σε ποσοστό 54%, του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ποσοστό 60%, του Πάνου Καμμένου σε ποσοστό 64%, ενώ το μικρότερο ποσοστό αρνητικό ποσοστό για του χειρισμούς συγκέντρωσε ο Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 52%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκροές των μικρότερων κομμάτων προς τα δύο πρώτα. Εκεί φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά και ο ΛΑ.Ο.Σ.. Συγκεκριμένα, το 17,5% αυτών που ψήφισε τους Ανεξάρτητους Έλληνες κατευθύνεται προς το ΣΥΡΙΖΑ, το 17% αυτών που ψήφισαν ΚΚΕ στρέφεται προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και το 13,5 % αυτών που ψήφισαν Χρυσή Αυγή!
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση στο ερώτημα για το τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες. Το 37% θέλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των κομμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και το 24% μια κυβέρνηση ΝΔ με την συμμετοχή των κομμάτων της κεντροδεξιάς.
ΠΗΓΗ//www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου